A magyar fűszerpaprika

"A húst főleg paprikás hús nevű nemzeti eledel gyanánt készítve eszik; ez különféle húsból vagy szárnyasból áll, melyet füstölt vagy füstöletlen szalonna zsírjával készítenek hagymával, sóval és veres borssal (paprika) fűszerezve, melyről az ételt elnevezték; az egészet soká pirítják, hogy leve megsűrűsödjék. A többi húsétkek közül említendő még a gulyás hús (gulyások vagdalékja), melynek híg levével a kenyeret ízesítik; a pörkelt hús, melyet sűrű lére készítenek, s hidés megsűrűsödve esznek."

Pierre Guillaume Frédéric Le Play (1855)

Miért különleges a termelői pirospaprika?

A magyar fűszerpaprika valódi kuriózum, melynek híre világszerte ismert. A magyar gasztronómia alapköve, mely jellegzetes ízével és illatával megannyi ételt képes egyedivé, különlegessé tenni. A prémium minőségű hazai pirospaprika a legélénkebb színvilágú, és a leggazdagabb íz világgal rendelkezik.

A fűszerpaprika porrá törése kifejezetten magyar találmány. A 18. század végétől fokozatosan, olcsó borspótló fűszerként vált népszerűvé, majd először az alföldi parasztok ismerték fel, hogy a sertészsírban pirított vöröshagymához adva a fűszerpaprika-őrlemény íz- és színanyagai mennyire optimális módon oldódnak ki.

Ezáltal a teljes magyar gasztronómiát sikerült megreformálni, a fűszerpaprika pedig olyan, nemzeti ételeink alapvető hozzávalójává vált, mint a messze földön híres gulyás vagy a szegedi és a bajai halászlé.

Bármilyen meglepő is lehet azonban, a jó minőségű pirospaprikához hozzájutni sajnos nagyon nehéz. A boltok polcaira kerülő fűszerpaprika őrlemények ugyanis az esetek többségében csak bizonyos százalékban tartalmaznak tiszta, hazai termelőktől származó paprikát, a maradékot a gyártók olcsóbb, gyengébb minőségű, import őrleménnyel helyettesítik.

Kiváló minőségű

A Prika.hu fűszerpaprika őrleményei kizárólag a legjobb minőségű, hazai, termelői pirospaprikából készülnek, melyet saját gazdaságunkban termelünk. A tömeggyártott termékekkel szembeni, magas minőség pedig már a színén és az illatán is látható, érezhető. A termelői paprikából készült fűszerpaprika őrlemények nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot.

Alapanyaguk száz százalékban hazai, saját gazdaságunkból származó paprika, így nem kell attól tartania, hogy a termékek vegyszert vagy származási helyét tekintve kétes eredetű paprikaport tartalmaznának.

A boltok polcain elérhető fűszerpaprika őrleményekkel kapcsolatban ez korábban nem egyszer előfordult, és a kínai, brazil, vagy dél-afrikai paprikát tartalmazó termékeket a gyártóknak többször is vissza kellett hívniuk fogyasztóvédelmi problémák miatt.

Egészséges

Mivel a prémium minőségű paprikából készült fűszerpaprika őrlemény nem tartalmaz adalékanyagokat és tartósítószereket, így nemcsak finom, de egészséges is egyben. Azok is bátran fogyaszthatják, akik valamilyen speciális étrend vagy diéta szerint élnek, például vegetáriánusok, vegánok vagy épp gluténérzékenyek.

A fűszerpaprikát régen gyógynövényként is fogyasztották. Nem véletlenül, hiszen a paprika kapszaicin-tartalmának köszönhetően segíti az emésztést, de jelentős mennyiségű A- és B1- és B2-vitamint is tartalmaz. Megfelelő tárolás mellett C-vitamin-tartalma is említésre méltó lehet.

És természetesen finom

A termelői paprikából készült fűszerpaprika őrlemény egyedi, karakteres aromája utánozhatatlan. Legyen szó a vasárnapi ebédről vagy akár nagy mennyiségben készített, kézműves kolbászról, az igazi őrölt pirospaprika hamisítatlanul finom ízt kölcsönöz minden ételnek.

A paprikánkból készült fűszerpaprika otthoni főzéshez, éttermek számára, vagy épp szeretteinknek, ajándék céljából is kiváló döntés.

Mit érdemes tudni a prémium minőségű fűszerpaprika őrleményről?

Fűszerpaprika őrlemény készítése

Az általunk termelt pirospaprika gondos szárítási, csutátlanítási folyamat után kalapácsos darálással és malomkővel történő őrléssel kerül feldolgozásra. Ez garantálja azt, hogy a tökéletes íz, szín és illat mellett a fűszerpaprika őrlemény szerkezete is kifogástalan legyen.

Fűszerpaprika őrlemény tárolása

Fontos, hogy a fűszerpaprika őrleményt megfelelő módon tároljuk, hiszen a paprikában található természetes színezőanyag, a karotinoid a hőre, fényre és levegőre egyaránt érzékeny. Éppen ezért előfordulhat, hogy nem megfelelő tárolás mellett egy idő után a fűszerpaprika őrlemény veszít színéből, ízéből, jellegzetes aromájából.

Éppen ezért lehetőleg zárt, sötét helyen tároljuk. A megfelelő dobozban, hűtőszekrényben tartva a szín, az íz és az aroma akár hónapokig is megőrizhető.

Fűszerpaprika őrlemény felhasználása

A prémium minőségű fűszerpaprika rengeteg étel elkészítéséhez használható. Tökéletes megoldás pörköltalap készítéséhez, vagy épp a kolbász töltelékének bekeveréséhez is. De rengeteg egészséges reformétel fűszerezésére, ízesítésére is használható.

Minél jobb minőségű paprikát alkalmazunk a főzéshez, annál kevesebbet kell használnunk belőle. Így habár a 100%-ban hazai paprikából készült fűszer drágább, a bolti megoldásoknál jóval tovább kitart, és finomabb, karakteresebb ízt kölcsönöz ételeinknek.

0
    0
    Az Ön kosara
    Az Ön kosara üresTovább vásárlok